Crestem pui de carne in sistem gospodaresc
Carnea de pui
Carnea face parte dintre productiile principale ale pasarilor si este unul dintre alimentele de baza pentru om, avand un rol plastic si energetic bine definit pentru organismul uman. Valoarea nutritiva a carnii este data de bogatia ei in proteine si, deci, in aminoacizi. Cresterea de pui reprezinta o sursa importanta de acoperire a cerintelor omului in proteine animale, cu o inalta valoare biologica; coeficientul de utilizare digestiva a substantelor nutritive din carnea de pui este foarte mare, peste 96%.
Carnea de pasare este superioara carnurilor provenite de la alte specii de animale prin faptul ca are “bobul”, textura mai fina, o cantitate mai redusa de tesuturi conjunctive, dar mai multe proteine si grasimi de calitate superioara.
Cand achizitionam carne de pui trebuie sa fim atenti la urmatoarele aspecte: culoare, fragezime, suculenta, miros si gust. De exemplu, la puii de carne hraniti cu furaje care contin faina de peste, carnea capata si gustul acestui furaj! Nu este cazul nostru, evident! Calitatea carcaselor de pui este influentata si de calitatea hranei, de proportia de aditivi energetici si proteici adaugati in furaje, de forma de administrare a acestora, de sistemul de crestere samd.
In toate tarile cu avicultura moderna, realizarea unor productii mari si constante de oua, carne si ficat gras, se bazeaza pe cresterea si exploatarea in sistem industrial a hibrizilor comerciali. In general, cresterea pasarilor se face in complexe de tip industrial, de mari capacitate, utilizandu-se tehnologii performante.