Pui de carne
Pui carne
 

Generalitati despre carnea de pui

Carnea face parte dintre productiile principale ale pasarilor si este unul dintre alimentele de baza pentru om, avand un rol plastic si energetic bine definit pentru organismul uman. Valoarea nutritiva a carnii este data de bogatia ei in proteine si, deci, in aminoacizi.

Cresterea de pui reprezinta o sursa importanta de acoperire a cerintelor omului in proteine animale, cu o inalta valoare biologica; coeficientul de utilizare digestiva a substantelor nutritive din carnea de pui este foarte mare, peste 96%.

Carnea de pasare este superioara carnurilor provenite de la alte specii de animale prin faptul ca are “bobul”, textura mai fina, o cantitate mai redusa de tesuturi conjunctive, dar mai multe proteine si grasimi de calitate superioara.

Cand achizitionam carne de pui trebuie sa fim atenti la urmatoarele aspecte: culoare, fragezime, suculenta, miros si gust. De exemplu, la puii de carne hraniti cu furaje care contin faina de peste, carnea capata si gustul acestui furaj! Nu este cazul nostru, evident!

Calitatea carcaselor de pui este influentata si de calitatea hranei, de proportia de aditivi energetici si proteici adaugati in furaje, de forma de administrare a acestora, de sistemul de crestere samd.

 
Consumul de carne de pui in cifre

In anul 2000, America de Nord si Centrala au fost cele mai mari consumatoare de carne de pasare de pe glob, cu o medie de 37 kg/locuitor/an.

In America de Nord consumul de carne de pasare a crescut de la 46.6 kg/locuitor/an in anul 2000 la 48.9 kg/locuitor/an in 2003.

Tarile cu cresteri anuale semnificative de populatie, au consumuri moderate de carne de pasare. Astfel, in tarile africane, consumul de carne de pasare a fost cu putin peste 4 kg/locuitor in anul 2000 si de 4.4 kg/locuitor in 2003.

 
In America de Sud, la nivelul anului 2003 a fost un consum de 26 kg/locuitor. In Asia, in acelasi an, se consumau, in medie, 7.2 kg/locuitor.
In Europa Occidentala, acest consum este relative stationar, fiind de 22.7 kg/locuitor in anul 2001 si de 22.1 kg/locuitor in 2002. In schimb, in tarile est-europene, consumul de carne de pasare a crecut de la 18.1 kg/locuitor in 2000 la peste 21 kg/locuitor in 2003.

In Romania s-au consumat 14.13 kg carne de pasare/locuitor in 2003, estimandu-se un consum de 24.4 kg/locuitor in 2013 si de 25.2 kg/locuitor in 2025.

Conform prevederilor din strategia nationala de dezvoltare  a aviculturii din tara noastra, productia de carne de pasare va creste cu 89% in anul 2025 fata de anul 2003. Sistemul industrial de crestere a puilor de carne continua sa ramana de actualitate. (Sursa: Sisteme si tehnologii…)
 
 
In toate tarile cu avicultura moderna, realizarea unor productii mari si constante de oua, carne si ficat gras, se bazeaza pe cresterea si exploatarea in sistem industrial a hibrizilor comerciali. In general, cresterea pasarilor se face in complexe de tip industrial, de mari capacitate, utilizandu-se tehnologii performante.

Cu toate acestea, la ora actuala exista tendinta, promovata si sprijinita de catre asociatiile de protectie a animalelor si de cele ecologiste, de a se renunta la cresterea pasarilor in aglomerari de tip industrial, in idea ca acest tip de exploatare este un factor deosebit de stresant pentru ele; se cauta adoptarea unor solutii alternative care sa sporeasca bunastarea pasarilor.
 
 

Va prezentam si o lista a produselor pe care vi le putem oferi:

  • oua de tara (gaina, rata, bibilica);
  • pui de tara (pui de o zi, pui de gaina, pestriti, colorati, gat golas);
  • pui de carne (broiler);
  • puicute si gaini;


 
 
 
  © copyright 2010-2013 puidecarne.ro Toate drepturile rezervate.
Web Design Bucuresti